Contact Carieră
Site-uri OMV Group
Logout
Site-uri OMV Group
Mai mult
OMV Group www.omv.com OMV Petrom www.omvpetrom.com Petrom România www.petrom.ro Petrom Moldova www.petrom.md
Închide

Taxe de drum

Prin intermediul Cardului Petrom cu funcția ROUTEX poți călători asigurându-ți libera trecere prin stațiile de taxare, poduri și tuneluri fără a utiliza numerar. Pur și simplu selectezi metoda preferată de facturare a taxelor:

 • Pre-Pay: Plata în avans
 • Post-Pay: Facturare ulterioară

Cu un On-Board-Unit de tip Post-Pay eviți așteptarea inutilă și poți monitoriza oricând fiecare taxă plătită. Serviciile noastre de taxare acoperă toată Europa continentală - de la Atlantic la Marea Neagră.

Vei primi o listă a tuturor taxelor plătite împreună cu factura Petrom Moldova. Ele vor fi clasificate pe țări și servicii. Înregistrările, plățile și tarifele taxelor de drum sunt tratate în mod diferit în fiecare țară.

MD VAS List Petrom

OMV Smart Toll Europe, folosind tehnologia EETS (Serviciul European de Taxare Electronică), poate fi utilizat pentru camioane în Austria, Bulgaria și Ungaria.

img_TaxeDrum-Austria

În Austria, este necesară o vinietă pentru toate autovehiculele de până la 3,5 tone, care folosesc rețeaua austriacă de autostrăzi și drumuri expres. Puteți cumpăra toll stickerul (autocolantul care dovedește plata taxei rutiere) sau vinietele electronice, de la benzinăriile OMV, prin cardul dumneavoastră Routex. 

Peste 3,5 tone

Pentru autovehiculele și autobuzele cu o masă totală mai mare de 3,5 tone, este folosit sistemul GO de taxare pe kilometru cu unitatea de bord (OBU) numită GO-Box pe autostrăzile și drumurile expres din Austria. În plus față de distanța parcursă, ratele taxelor rutiere depind, de asemenea, de numărul de osii și de clasa de emisie EURO.

Următoarele sub-secțiuni sunt supuse unor tarife speciale de taxare pentru toate vehiculele:

 • Autostrada A9 - Pyhrn: Bosruck- și Gleinalmtunnel
 • Autostrada A10 -Tauern: Tauern- și Katschbergtunnel
 • Autostrada A11 - Karawanken: tunelul caravane
 • Autostrada A13 - Brenner: Distanța totală
 • Autostrada A13 - Brennero: Ieșirea Stubai
 • Drumul expres S16 - Arlberg: Tunelurile rutiere Arlberg

Link-uri importante:

GO Toll System

img_TaxeDrum-Belgia

În Belgia nu există nici o taxă de drum pentru vehiculele de până la 3,5 tone.

Mai mult de 3,5 tone

Pentru vehiculele de peste 3,5 tone, sistemul de taxare Viapass susținut prin satelit, cu On-Board-Units (OBUs) diferite pentru fiecare număr de înmatriculare, este utilizat pentru colectarea taxei de drum în Belgia. Taxa pe kilometru se calculează pe baza clasei de emisii, greutății vehiculului și tipului de drum.

Există trei zone regionale de taxare în Belgia: regiunea flamandă, regiunea Bruxelles și regiunea valonă. Fiecare dintre aceste regiuni stabilește în mod independent taxa care trebuie plătită.

Link-uri importante:

img_TaxeDrum Bulgaria

Începând cu 1 ianuarie 2019 vinietele electronice au fost introduse pentru toate autoturismele care circulă pe autostrăzile cu taxă din Bulgaria. De la 1 martie 2020, o nouă metode de colectare a taxei de drum a fost introdusă pentru toate vehiculele de peste 3.5 tone care tranzitează Bulgaria, vinieta electronică rămânând obligatorie doar pentru vehiculele de sub 3.5 tone.

Aceste viniete electronice pot fi achiziționate de la toate stațiile de alimentare OMV din Bulgaria. Pentru a găsi întotdeauna cea mai actualizată listă de site-uri, accesează SiteFinder de pe site-ul Routex.com. Pentru vehiculele sub 3,5 tone sunt disponibile viniete electronie pentru urmatoarele intervale de timp: anual, trimestrial, lunar, săptămânal și în perioada weekendu-lui.

De curând a fost instituit un sistem de colectare a taxelor de drum de la distanță pentru vehicule de peste 3,5 tone și care, totodată, înlocuiește vinetele electronice pentru camioane și autobuze de mare tonaj. Pentru a putea circula în continuare pe teritoriul bulgariei, OMV îți oferă „Route Pass” - un bilet unic valabil pentru o anumită rută - care poate fi plătit în avans cu cardul OMV la toate stațiile de alimentare OMV din Bulgaria și la câteva stații de alimentare OMV din Serbia. „Route Pass” va fi valabil 24 de ore din momentul activării sale.

Prețurile depind de tipul vehiculului și de masa maximă totală admisă din punct de vedere tehnic, de etapa sa EURO, de numărul total de osii și de categoria drumului. Îți poti calcula prețul „Route Pass” -ului utilizând calculatorul de pe Tollpass.bg.

Linkuri importante:

Taxe Drum Cehia

În Republica Cehia o vignetă electronică pentru toate vehiculele de până la 3,5 tone este cerută pentru toate autostrăzile și șoselele. (Vă rugăm să aveți în vedere că vignettele electronice nu sunt în prezent disponibile pentru a fi cumpărate cu cardul OMV și/sau la benzinăriile OMV).

Peste 3,5 tone
Sistemul de taxare din Cehia este folosit pentru vehiculele și autobuzele peste 3,5 tone pe autostrăzi și șosele. Taxa este colectată automat cu o unitate la bord (OBU) în modul pre-pay (preplătit) și post-pay (post-plătit). Tarifele se bazează pe greutatea vehiculelor, numărul de axe și clasa de emisii. 

Cum vă înregistrați?

Pentru înregistrare doar să ne transmiteți următoarele documente la adresa omvpetrom@petrom.com:

 • Formular comandă. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu verde, cu excepția coloanei D. OMV nu este responsabil pentru erorile din formularul de înregistrare completat (.xlsx), altfel procesul de procesare a înregistrării dumneavoastră poate fi întârziat. Vă rugăm să verificați dacă conținutul este corect înainte de trimitere;
 • Copii ale documentelor autovehiculului ( talon, carte auto, CEMT). Documentele trebuie trimise în format JPG sau  JPEG sau PNG. Fiecare pagină a documentului într-un fișier separat, denumit cu numarul de inmatriculare al autovehiculului (ex: B01OMV_talon1);
 • Copie după Certificatul constatator de la Registrul Comerțului, nu mai vechi de 3 luni.

Documente importante:

TaxeDrum-Danemarca

Eurovignette este o vinieta electronică cerută pentru vehiculele peste 12 tone (autobuzele sunt excluse) și valabilă pentru țările Eurovignette: Danemarca, Luxemburg, Olanda și Suedia. Prin urmare, aveți nevoie doar de o singura Eurovignette valabilă când conduceți în mai multe țări ce impun Eurovignette.

Vă rugam sa aveti in vedere ca  acceptanţa cardurilor OMV pentru plata Eurovignetelor online pe portalul web (eurovignettes.eu) este temporar suspendată din motive tehnice.

OMV Card poate fi în continuare utilizat pentru achiziţia Eurovignetelor (necesare în cazul autovehiculelor peste 12 tone, valabile în Danemarca, Luxemburg, Olanda şi Suedia) la terminalele fizice din urmatoarele ţări: Belgia, Danemarca, Germania, Finlanda, Franţa, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Suedia.

Pentru lista detaliată a terminalelor, vă rugăm să accesaţi link-ul: https://www.ages.de

Link-uri importante:

img_Switzerland_ro

Vehiculele grele trebuie să plătească taxa de drum pentru vehiculele grele în funcție de distanța parcursă (HVF), indiferent de drumul elvețian pe care îl tranzitează.

HVF se aplică vehiculelor grele cu o greutate maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și se calculează pe baza a 3 criterii:

 • numărul de kilometri parcurși pe teritoriul elvețian
 • greutatea autorizată a vehiculului
 • emisiile vehiculului

Taxa de drum poate fi plătită:

 • fără un dispozitiv de înregistrare, folosind cardul OMV sau
 • cu un dispozitiv de înregistrare – EMOTACH (fără card OMV).

În cazul utilizării cardului OMV pentru plata taxei de drum elvețiene, plata se poate face la plecarea din țară la terminalele de procesare de la birourile vamale.

Link-uri importante:
https://www.are.admin.ch/are/en/home/mobility/data/distance-related-heavy-vehicle-fee--hvf-.html

img_Baltic_Countries_ro

În țările baltice vinietele electronice trebuie achiziționate pentru vehicule de peste 3,5 tone (în Estonia și Lituania) sau 3 tone (în Letonia). Acestea pot fi cumpărate de la stațiile de alimentare CircleK cu card Routex (separat în fiecare țară: Estonia, Letonia și Lituania).

Link-uri importante:

img_TaxeDrum-franta

Vehiculele de până la 3,5 tone și cu o înălțime de sub 3 metri plătesc taxa de trecere pe autostradă înainte de a intra sau odată cu părăsirea acesteia, sau cu ajutorul unui On Board Unit (OBU) numit Liber-t.

Mai mult de 3,5 tone

Pentru vehiculele de peste 3,5 tone sau cu o înălțime mai mare de 3 metri, o taxa este percepută în Franța printr-un On Board Unit (OBU) numit TIS PL. TIS-PL OBU poate fi utilizat de asemenea și pentru tunelul Liefkenshoek în Belgia și pe autostrada A4 (Katowice - Cracovia) în Polonia.

Tarifarea se face în funcție de înălțimea vehiculului, greutatea sa și numărul de osii.

Telepass EU

În mod alternativ, noul Telepass EU vă oferă oportunitatea de a plăti ușor taxa de drum din Italia, Franța, Spania, Portugalia, porțiuni din Belgia (tunelul Liefkenshoek) și Polonia (Autostrada A4) folosind un singur dispozitiv. În mod special, șoferii ce trec frecvent granița în Europa de Sud-Vest vor beneficia cu Telepass EU de costuri scăzute și mult mai puțină birocrație. Pe lângă aceasta nu veți mai avea nevoie de ViaCard pentru Italia.

Link-uri importante:

img_TaxeDrum-Germania

Pentru autovehicule de până la 7,5 tone, în Germania nu se colectează nicio taxă rutieră.

De la 7,5 tone

Toate autovehiculele de 7,5 tone sau mai mari sunt obligate să plătească taxe rutiere pentru utilizarea autostrăzilor la operatorul Toll Collect. Acest lucru poate fi realizat fie prin intermediul OBU (Unitate de Bord) în modul post-pay (înregistrat) sau realizat manual prin ticketing (modul neînregistrat).

Tarifele de taxare în Germania depind de clasa de poluare, de numărul de axe și de lungimea porțiunii de drum taxată. Începand cu 01.07.2018 toate autostrazile (52.000 km) sunt considerate drumuri taxabile.

Clientii de card OMV inregistrati la Toll Collect cu aparat OBU in modul post pay (post platit), nu sunt afectati de modificari, iar taxele de drum din Germania sunt platite prin intermediul cardulului OMV.   

Modalitatea de plată pentru clienții neînregistrați:

 •  Online prin website sau aplicație

Modalitatea de plata pentru clientii înregistrați:

 • Automat, prin intermediul OBU

Dupa înregistrare, aparatul (OBU) poate fi instalat într-un service autorizat sau la un partener autorizat Toll-Collect.

Link-uri importante:

img_TaxeDrum-Italia

În Italia, taxa de drum pentru toate tipurile de autovehicule poate fi plătită prin TELEPASS. Cardul dumneavoastră Petrom cu funcția Routex vă oferă diferite opțiuni de a plăti taxa de drum prin intermediul facturii Petrom Moldova:

TELEPASS – acest mic dispozitiv poate fi folosit adițional față de VIAcard pentru facturarea electronică a tuturor tipurilor de autovehicule. Sistemul TELEPASS este atașat unui autovehicul, prin urmare aveți nevoie de un număr de înmatriculare pentru a vă înregistra. Există coridoare speciale TELEPASS la stațiile de taxare prin care puteți trece fără a vă opri.

 • Telepass EU – acest On-Board-Unit poate fi folosit nu numai în Italia dar și în Franța, Spania, Portugalia plus Tunelul Liefkenshoek din Belgia și autostrada A4 din Polonia. Cu dispozitivul Telepass DUAL beneficiați de costuri reduse și de mai puțină birocrație – deoarece nu mai aveți nevoie de un VIAcard pentru Italia. Înregistrați-vă acum și veți beneficia de avantajul de a folosi un singur On-Board-Unit pentru mai multe țări. 

Link-uri importante:

img_Taxe de drum_MD

Vehiculele, inclusiv autoturismele, autobuzele și camioanele, care nu sunt înregistrate în Moldova necesită o vinieta electronică pentru utilizarea drumurilor în țară. Vinietele electronice pot fi cumpărate cu cardul OMV la benzinăriile Petrom în Moldova. Perioadele de valabilitate disponibile sunt următoarele, în funcție de tipul de vehicul: 7, 14, 30, 90, 180 zile și 1 an. 

TaxeDrum-Polonia

Plata taxei de drum pentru autostrăzi în Polonia este diferită pentru vehiculele ușoare sau grele. 

Autostrada A4 (între Cracovia și Katowice): 

 •  Pentru vehiculele peste 3,5 tone dispozitivele TIS-PL1, TIS-PL2 și Telepass EU se pot utiliza pentru a plăti taxa pentru autostrada A4. Aceste dispozitive permit plata taxei în alte țări de asemenea (consultați tabelul atașat). 

Pe autostrada A1 (Rusocin-Nowe Marzy), A2 (Konin-Swiecko) si A4 (Kraków-Katowice), cardul OMV poate fi folosit pentru toate tipurile de vehicule. 

img_taxe de drum_franta

img_TaxeDrum-Portugalia

În Portugalia, toate vehiculele sunt supuse unor taxe. Tariful de taxare depinde de tipul de vehicul, numărul de osii și înălțimea vehiculului măsurată la prima osie. Taxa poate fi plătită fie manual, fie automat, prin intermediul On Board Unit (OBU) numit ViaVerde.

Telepass EU 

În mod alternativ, noul Telepass EU vă oferă oportunitatea de a plăti ușor taxa de drum din Italia, Franța, Spania, Portugalia, porțiuni din Belgia (tunelul Liefkenshoek) și Polonia (Autostrada A4) folosind un singur dispozitiv. În mod special, șoferii ce trec frecvent granița în Europa de Sud-Vest vor beneficia cu Telepass EU de costuri scăzute și mult mai puțină birocrație. Pe lângă aceasta nu veți mai avea nevoie de ViaCard pentru Italia.

Link-uri importante:

img_Taxe de Drum RO

Vinieta pentru autostradă este obligatorie în România nu numai pe autostrăzi, ci și pe alte drumuri naționale, cu excepția celor din localitati. 
Pentru vehiculele de până la 3,5 tone există viniete de vânzare (așa numitele ´roviniete´) cu o perioadă de valabilitate de 7 zile, 30 zile, 90 zile și 12 luni și se pot cumpăra ca viniete electronice la orice benzinărie OMV & Petrom din România.
Colectarea taxei pentru vehiculele grele care cântăresc peste 3,5 tone are loc la fel ca și pentru autoturisme prin intermediul unei viniete electronice. 
Pe lângă viniete electronice, deținătorii de OMV card pot plăti, de asemenea, taxa de trecere a podului Fetești Cernavodă.

Link-uri importante:

img_TaxeDrum-Serbia

În Serbia toate vehiculele fac obiectul taxei de drum când intră pe un drum național sau pe o autostradă cu taxă. Nivelul taxei de drum depinde de categoria vehiculului, înălțimea, numărul de osii și greutatea maximă admisă. Plata se poate face folosind o unitate On Board (OBU).

OBU (dispozitiv TAG) este disponibil pentru autoturisme, precum și pentru autocamioane. Dispozitivul este valabil la 62 de stații de alimentare selectate în Serbia și creditul poate fi încărcat în avans folosind modalitatea Pre-Pay (ro. Plată în avans) la 15 stații de alimentare OMV. Este necesară încheierea unui contract cu operatorul sârb al taxei de drum pentru folosirea comercială a dispozitivului TAG.

img_TaxeDrum-Slovacia

În Slovacia, vinietele sunt obligatorii pentru toate vehiculele de până la și inclusiv 3,5 tone (cu excepția motocicletelor) pe toate drumurile marcate cu semnul "Autostraße" și "Autobahn". Din 2016 Eurovinieta este disponibilă în Slovacia. Eurovinietele sunt disponibile în Slovacia în mod convenabil la orice stație de alimentare OMV cu Cardul dvs. Petrom cu funcția Routex.

De la 3,5 tone

Sistemul de taxare slovac MYTO aplică o taxă rutieră pentru autostrăzi, autobuze și drumuri naționale pentru autovehicule și autobuze (inclusiv rulote) de peste 3,5 tone. Taxele rutiere sunt achitate la operatorul SkyToll în totalitate în mod electronic prin intermediul unei unități de bord (OBU).

Vehiculelor le sunt alocate diferite categorii de tarifare, în baza masei totate maxime admise, numărului de osii și clasei de emisie. În cazul în care clasa de emisie nu este comunicată la momentul înregistrării și trebuie să fie dovedită, vehiculului îi este atribuit în mod automat clasa 0 și veți plăti taxe mai mari.

Link-uri importante:

img_TaxeDrum-Slovenia

Folosirea autostrăzilor și a tunelului Karawanken este obligatorie în Slovenia pentru toate autovehiculele.

Pentru autovehiculele de până la 3,5 tone se aplică obligatoriu o vinietă.

Peste 3.5 tone

Vehiculele cu greutatea maximă permisă peste 3.5 tone (vehicule grele), necesită o unitate noua DarsGo începand cu 1 Aprilie 2018. Unitatea DarsGo va calcula automat taxele de trecere în baza distanţei conduse, în funcţie de tipul vehiculului sau de categoria ratei de taxare şi de clasa de emisie EURO.

Utilizatorii sistemului DarsGo pot decide între optiunea Pre-Pay şi opţiunea Post-Pay, folosind Cardul Petromcu funcţia ROUTEX la staţiile OMV selectate în Slovenia.

Cu Petrom Routex Card poţi avea tot procesul sub control – uşor şi convenabil!

Luaţi-vă unitatea DarsGo parcurgând 5 paşi simpli:

1. Înregistraţi-vă pe Portalul DarsGo

Înregistraţi-vă compania şi autovehiculele pe Portalul DarGo

2. Încărcaţi-vă documentele

Încărcaţi două documente per autovhicul: certificatul de înmatriculare al autovehicolului şi dovada clasei de emisie

3. Imprimaţi recipisa de primire alocată dvs.

Imprimaţi şi salvaţi recipisa de primire cu codul de bare şi daţi-o şoferilor

Beneficiile dumneavoastră

 • Aveţi întregul proces sub control
 • Simplu şi rapid
 • Economisiţi timp
 • Mai puţină administrare
 • Fără birocraţie pentru şoferii dvs
 • Online 24/7

4. Ridicaţi unitatea dvs. DarsGo

Plătiţi 10 euro comision de administrare şi puteţi ridica unitatea dvs. DarsGo de la una din cele 19 staţii de alimentare OMV din Slovenia

5. Conectaţi unitatea DarsGo la Post-plată

Validaţi unitatea dvs. DarsGo pentru post-plata cu cardul dvs. Petrom cu funcția Routex

Beneficiile dumneavoastră

 • Reţea vastă în Slovenia
 • Unitatea DarsGo disponibilă imediat fără întărziere la trimitere
 • OBU este deja conectat
 • Conduceţi pe rutele pe care se percepe taxa de drum în regim de post-plată
 • O singură factură pe cardul Petrom cu funcția Routex
 • Tranzacţii detaliate

Link-uri importante:

img_TaxeDrum-spania

Pe drumurile spaniole este percepută o taxă pentru toate vehiculele. Taxa se plătește fie înainte de a intra pe autostradă sau la părăsirea acesteia, sau cu ajutorul unui On Board Unit (OBU) numit Via-T.

Telepass EU

În mod alternativ, noul Telepass EU vă oferă oportunitatea de a plăti ușor taxa de drum din Italia, Franța, Spania, Portugalia, porțiuni din Belgia (tunelul Liefkenshoek) și Polonia (Autostrada A4) folosind un singur dispozitiv. În mod special, șoferii ce trec frecvent granița în Europa de Sud-Vest vor beneficia cu Telepass EU de costuri scăzute și mult mai puțină birocrație. Pe lângă aceasta nu veți mai avea nevoie de ViaCard pentru Italia.

Link-uri importante:

img_TaxeDrum-Ungaria

În Ungaria există următoarele două tipuri de Euroviniete pentru vehicule de până la 3,5 tone, precum și pentru autobuze:

Eurovinietă regională: (vinietă regională)

 • valabilă timp de un an calendaristic- termenul limită este 31 ianuarie

Vinietă națională:

 • disponibilă timp de un an calendaristic, o lună și 10 zile

Peste 3,5 tone
Toate vehiculele peste 3,5 tone (cu excepția autobuzelor) se supun taxelor în Ungaria, care pot fi plătite fie printr-un tichet de rută sau unitate la bord (OBU). În calitate de client de card OMV, puteți: 

cumpăra un tichet de rută, 

cumpăra și alimenta un OBU 

la benzinăriile OMV din Ungaria sau alte puncte de vânzare NUSZ din Ungaria, Austria, Slovacia și România (vezi lista benzinăriilor OMV și NUSZ la link-urile de mai jos). 

Tarifele depind de distanță, tipul vehiculului, clasa de emisii și numărul de axe. 

Link-uri importante:

Lista Statii OMV (PDF, 468,7 KB)